Kopfkino #24 met Timo de Rijk en Dingeman Kuilman

7 oktober in LantarenVenster, Rotterdam

0165

De Rijk is sinds september j.l. hoogleraar Design, Culture & Society; een nieuwe gezamenlijke leerstoel van de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft. Hij promoveerde in 1998 op het proefschrift ‘Het elektrische huis’ aan de TU Delft. Hij maakte verschillende tentoonstellingen en schreef tal van publicaties op het gebied van historisch en hedendaags design (o.a. art deco, standaardisatie). De Rijk is hoofdredacteur van het Dutch Design Yearbook en was hoofdredacteur van het tijdschrift Morf.

Kuilman is opgeleid als grafisch ontwerper aan Rietveld Academie, werkte jarenlang samen met Anthon Beeke en Niels ‘Shoe’ Meulman, was manager bij Philips Design en adviseur bij FHV/BBDO, en gaf leiding aan Premsela en ArtEZ. Momenteel is hij voorzitter van de Sikkens Foundation en docent aan de AOG School of Management. Tussen de bedrijven door schreef hij kritisch over vormgeving. In 2004 publiceerde hij in De Volkskrant de beruchte bijdrage: ‘Vier misverstanden over vormgeving. Waarom design zich niet langer moet laten gijzelen door de kunstsector’. Het komend voorjaar verschijnt bij Uitgeverij Prometheus zijn poëzie onder de titel ‘Wrakgenoten’.

De Rijk en Kuilman zijn scherpe debaters en schudden de designwereld met regelmaat wakker met hun gepeperde meningen: zij zijn aan elkaar gewaagd.

Thema New York, London, Paris, Munich. Everybody talk about…
Ontwerpers schrijven zelden en lezen nauwelijks. Toch wordt van ontwerpers vandaag de dag van alles verwacht. Ze zijn spil van de creatieve industrie, verantwoordelijke voor een beter leven, verrekijker in de toekomst of liefst allemaal tegelijk. Timo de Rijk probeert aan de hand van een vergelijking met de popmuziek, de positie, de werkwijze en de ambitie van de hedendaagse ontwerper beter te begrijpen. De Rijk zal filmfragmenten laten zien van Rem Koolhaas, Jan des Bouvrie, Martha Stewart en vele anderen.

Na afloop van het Kopfkino programma draaide Timo de hoofdfilm ‘The Great Rock ‘n’ Roll Swindle (1980)’ van regisseur Julien Temple.

Transcriptie Kopfkino Timo de Rijk en Dingeman Kuilman

< terug naar archief