De Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek worden tweejaarlijks uitgereikt aan voorbeeldstellende kritieken op het gebied van design en architectuur in de Lage Landen die bijdragen aan een levendig ontwerpklimaat.

Voorwaarde tot deelname

— Deelname staat open voor iedereen die een artikel heeft geschreven over een aspect van het ontwerpklimaat (in de breedste zin van het woord). De tekst dient Nederlands- of Engelstalig te zijn.

— Auteurs kunnen eigen teksten insturen of artikelen kunnen door anderen worden genomineerd. (De organisatie zal contact opnemen met de auteur van de genomineerde teksten)

— Max. 3 inzendingen per auteur.

— De artikelen dienen tussen 1 oktober 2011 en 6 december 2013 gepubliceerd te zijn (druk of online).

— De teksten zijn tussen de 1000 en 4000 woorden lang. Deze lengte is een richtlijn, geen harde eis.

— Een hoofdstuk in een boek mag beschouwd worden als artikel.

Een deskundige jury zal maximaal zes teksten nomineren, drie architectuurkritieken en drie designkritieken. De teksten zullen gepubliceerd worden op de website ontwerpschrijfkunst.org. De auteurs van de winnende teksten ontvangen eer en roem, een prijzengeld en hun teksten zullen tevens gepubliceerd worden op ArchiNed, op de website van Designplatform Rotterdam en op Dots Magazine.

FAQ
Vraag: Moet de auteur Nederlander zijn?
Antwoord: Nee, de nationaliteit van de auteur is geen issue.

Vraag: Kan een artikel over een buitenlands project voorbeeldstellend zijn op het gebied van architectuur in de Lage Landen?
Antwoord: Ja, dat kan.

Vraag: Kunnen ook artikelen worden ingestuurd die niet plaats, dan wel object gebonden zijn, maar algemenere thema’s uit de architectuur / design raken?
Antwoord: Ja, dat mag als het een thema betreft dat in de Lage Landen vakdiscussie speelt, of speelde.

Inzenden
Teksten kunnen vanaf 1 oktober tot 6 december 2013 18.00 uur uitsluitend digitaal in pdf format A4 formaat worden opgestuurd naar kritiekprijs@ontwerpschrijfkunst.org.

Uitslag
De winnaars van de Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en van de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek zullen bekend worden gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het voorjaar van 2014.

jury

De jury Simon Mari Pruysprijs voor de designkritiek bestaat uit:

Frederike Huygen

(journalist, vz stichting designgeschiedenis)

Dingeman Kuilman

(voormalig directeur van Premsela, voorzitter van de Sikkens Foundation en docent aan de AOG School of Management)

Louise Schouwenberg

(schrijver, hoofd Master Material Utopias vh Sandberg Instituut; hoofd Master Contextual Design en co-hoofd Master Curating and Writing van Design Academy Eindhoven)

   

De jury Geert Bekaertprijs voor de architectuurkritiek bestaat uit:

Marieke Berkers

(onafhankelijk onderzoeker, redacteur Blauwe Kamer)

Christophe Van Gerrewey

(criticus, schrijver, en wetenschappelijk onderzoeker aan de vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. De titel van zijn promotie-onderzoek is: 'Architectural criticism 1950 - 2000. Theories and history of architecture via The Collected Writings of Geert Bekaert'.

Arjen Oosterman

(hoofdredacteur Volume, gastdocent aan o.a. Academie van Bouwkunst Amsterdam)

Eireen Schreurs

(criticus, partner bij suboffice architecten Rotterdam, docent faculteit Architectuur TU-Delft.

Ed Taverne

(emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen)

Slotmanifestatie

De Avond van de Kritiek

De eindmanifestatie is een viering van de designkritiek en de architectuur- kritiek waar winnaars van de Simon Mari Pruysprijs voor de designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor de architectuur- kritiek bekend worden gemaakt.