Kopfkino #25: Herman Hertzberger geïnterviewd door Joeri Pruys

19 februari 2014 in Kriterion, Amsterdam

Herman Hertzberger richtte in 1958, direct na zijn studie aan de Technische Hogeschool Delft, zijn eigen architectenbureau op. In de eerste vijf jaar van zijn praktijk was hij redacteur van het tijdschrift Forum. Daar werkte hij samen met onder andere Aldo van Eyck en Jaap Bakema aan ‘Het verhaal van de andere gedachte’, waarmee zij afstand namen van bloedeloos functionalisme dat zij aantroffen in de wederopbouwarchitectuur. De menselijke maat is voor hem altijd leidend geweest: “Schep een heldere structuur in het gebouw die tegelijk ruimte laat aan een menselijke, persoonlijke invulling”.
De in Rotterdam gevestigde filmmaker Joeri Pruys schrijft, regisseert en produceert fictiefilms en experimentele werken. Hij is de zoon van Simon Mari Pruys (1927-1980).

Hertzberger en Pruys spraken aan de hand van filmfragmenten met elkaar over het thema design en architectuur als decorum.
Na afloop van het Kopfkino programma werd op verzoek van Hertzberger de televisiedocumentaire Aldo van Eyck uit 1978 van regisseur Jan Kijser vertoond.

< terug naar archief